El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental ofereix del 2 al 8 de maig la possibilitat d’aconseguir fins a 50 litres de compost per persona i dia a totes les deixalleries (equivalent a dues galledes). Forma part de les accions incloses en la Setmana Internacional del Compost que se celebra del 2 al 8 de maig (#ICAW2021), que enguany centra la seva temàtica en el cicle de la matèria orgànica: Creix, menja ... COMPOSTA ...
Les deixalleries distribuiran compost gratuït per a horts i jardins
Aquest cicle valoritza els materials orgànics convertint-los en recursos (compost) que són utilitzats com a fertilitzants en el sector agrari, afavorint sòls més sans que produiran aliments, que un cop consumits, poden generar nous residus que es tornen a compostar, de manera que comença de nou el cicle...
Amb aquesta mesura i sota la marca COMPOSTVO es vol fomentar l’ús del compost provinent de la recollida selectiva de la fracció orgànica i recompensar la ciutadania el seu esforç per separar la matèria orgànica a casa de forma correcta facilitant així que se’n pugui obtenir compost i biogàs.
Les característiques físiques, químiques i biològiques del compost procedent de la planta de digestió anaeròbica i de compostatge de Granollers, on es tracta la matèria orgànica que es recull de forma separada al Vallès Oriental, al Maresme i a alguns municipis del Moianès, permeten que aquest producte pugui ser utilitzat en diversos àmbits i activitats obtenint resultats molt positius:
· Com a adob natural en agricultura (cereals, horta, fructicultura, vinya, ...).
· Com a fertilitzant en tasques de jardineria i en la formulació de substrats. · Com a restauració de sòls degradats en projectes d’obra pública (clausura d’abocadors, regeneració de talussos, ...) o en restauració d’activitats extractives.
El compost aporta molts beneficis als nostres sòls, contribueix a l’increment de la matèria orgànica, l’activitat biològica, la biodiversitat, millora la fertilitat, l’estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació.
El cicle de la matèria orgànica i l’ús del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic.
Com utilitzar el compost:
Com a compost de classe II, és un producte apte per a la seva utilització com a esmena en sòls, esmena orgànica de terra vegetal d’obra, esmena orgànica per a plantació de clots i rases així com per a certs enceballs i esmena orgànica per a recuperació de sòls degradats.
-Parterres de flor: el compost s’ha d’aplicar uniformement a tota la superfície de l’àrea tractada, amb una capa de gruix de 25-50 mm (2,5-5,0 m3/100 m2) o una proporció de sòl i compost 3:1 (v/v). Posteriorment el compost s’ha d’incorporar a una profunditat mínima de 150 mm. En cas de dubte, cal seguir les NTJ 05T (2010).
-Testos i jardineres: barrejat amb aigua, serà de fàcil assimilació per a les plantes. Per preparar un terreny on plantar.
-Formant una capa superficial d’uns 3 cm: com a substrat de plantació.
-Per a jardineres, testos i escocells d’arbres i arbustos: barrejat a parts iguals amb terra.
- Com a fertilitzant d’hort o de gespa. Escampant una capa d’1 cm.