Del 21 al 29 de novembre Setmana Europea de la Prevenció de Residus a les deixalleries comarcals
El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental participa un any més en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Aquesta edició es realitzarà del 21 al 29 de novembre de 2020.
La xarxa de deixalleries comarcal, integrada per 25 instal•lacions més una de mòbil, acollirà l’activitat Jo RNova, i Tu?, que promou la reutilització d’objectes en bon estat per a la seva posterior comercialització mitjançant les entitats d’inserció socio laboral de persones amb discapacitat i/o risc d’exclusió adherides a aquest projecte iniciat l’any 2014, i que ha permès la reutilització de més de 13.700 objectes.
E + S: Embolcalls + Sostenible En el marc d’aquesta setmana i per continuar fomentant la prevenció de residus el Consorci també ha distribuït entre els municipis consorciats 7.550 Boc’n’Roll, un embolcall reutilitzable per a entrepans, galetes, fruita i altres aliments que substitueix els productes tradicionals com poden ser la bossa de plàstic o el paper d’alumini d’un sol ús. Està format per una cara tèxtil de cotó i polièster, i una cara de plàstic reciclable i molt resistent. El producte té un senzill sistema de tancament que protegeix i manté embolcallat l’aliment, adaptant-se a les seves dimensions. L’objectiu es que es puguin distribuir entre els centres educatius de primària i secundària i que aquesta iniciativa els convidi a fer un pla de prevenció dels envasos que es generen en els esmorzars.
Dia temàtic 2020: Residus invisibles "Residus invisibles" es refereix a la gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació dels productes. Una gran part dels residus invisibles no es poden reciclar i acaben en abocadors i incineradores. Juntament amb la petjada de residus, hi ha també l’impacte generat pel CO2 i un cost carregós per al clima. Per a una producció i consum sostenibles, els productes han de tenir una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i reciclar i, en definitiva, ser completament no tòxics el dia que es reciclen. L’augment de la vida útil del producte redueix la necessitat de nova producció i per tant la quantitat de residus produïts a través de la fabricació.
Sabíeu que per fabricar un telèfon intel•ligent de menys de 200 grams i incloure un petit paquet, es produeixen uns 86 quilograms de residu? El que veieu no és sempre el veritable pes ...
L’agenda d’activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2020 està disponible al web de l’ARC (http://www.arc.cat/agendaewwr/).